Лоша е прогнозата на овощарите за летния сезон: В социалните мрежи

...
Лоша е прогнозата на овощарите за летния сезон: В социалните мрежи
Коментари Харесай

Овощари: Череши до 80 лева килото, възможно е да останем без кайсии и праскови поради измръзване

Лоша е прогнозата на овощарите за летния сезон: 

В обществените мрежи се появиха фотоси на свръхвисоки цени на черешите. В Пловдив бяха показани фотоси на цени от 75 лв. за кг, а в столицата бяха засечени цени в границите на 80 лв. за кг.

" Няма количества български череши по пазарите, евентуално има малко количество импорт, откъдето идва и спекулативната цена. Първите български череши чакаме най-рано след към 2 седмици. Предполагам, че е допустимо да идват от Турция или Гърция. Ранните череши пострадаха на 30 март, когато имаше доста ниски температури. Тя измръзнаха съвсем напълно. Очакваме много по-ниска годишна продукция, това ще докара и до по-висока цена. Вероятно тя ще бъде към 6-10 лева за кг. Цената им сигурно ще бъде по-висока от предходната година. Към средата и края на юни месец тя ще се възстановява и ще бъде към 4 лева ", съобщи Живка Гроздева - член на УС НА Асоциацията на овощарите в България, в студиото на " България заран ".

По думите ѝ овощарите не чакат удобна година както като годишна продукция, по този начин и като цена на пазара за крайния консуматор.

" Причината за това са огромните разноски за прибиране на черешите. Когато те са малко количество, това значи обилни разноски за тяхното събиране. Разходите на производителите набъбнаха най-вече през предходната година по отношение на 2021 година - с над 50%. Тази година също имаме такова нарастване ", означи Гроздева.

Събеседникът сигнализира и за различен сериозен проблем - провали след измръзване се следят още при прасковите и кайсиите.

" Почти няма оживели насаждения. Има огромен късмет да останем без кайсии и праскови на пазара ", акцентира овощарят.

Пред Гроздева сподели още, че " България е единствената страна в Европа, където стопаните нямат опция да се застраховат против измръзване преди 20 април ".

" Възможността да се получат помощи за събитиеq като това е обезщетение по линия на пропадналите площи. В случая обаче такова ще получат единствено тези със 100% унищожена годишна продукция ", разясни тя.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР